QUÈ ESTÀ FENT APOTECARIS SOLIDARIS EN L’EMERGÈNCIA D’UCRAÏNA?

Què està fent Apotecaris Solidaris en l’emergència per la guerra d’Ucraïna?

Cronologia:

26 de febrer. Primer enviament humanitari. Apotecaris Solidaris en col·laboració amb Farmamundi activa el seu protocol d’emergència. Després de rebre una sol·licitud d’urgència de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID), el dissabte 26 de febrer sortia el primer subministrament des de la Base aèria de Torrejón de Ardoz per a enviar a Ucraïna 3.600 Kg, distribuïts en 6 pallets, amb material sanitari de protecció, com a màscares quirúrgiques, higièniques, FFP2, FFP3, bussos anti Covid i guants quirúrgics. També material de desinfecció per a superfícies hospitalàries, gel i tovalloletes hidroalcohòliques i material de cura bàsic, com a compreses estèrils, benes, gases i degotadors.

2 de març. Segon enviament humanitari. Es realitza un segon enviament amb medicaments essencials bàsics amb més de 1.100 quilograms amb analgèsics, antiinflamatoris, antibiòtics i sèrums.

4 de març. S’inicia una intervenció d’acció humanitària directa a Ucraïna. Apotecaris Solidaris posa en marxa la primera actuació d’emergència a la regió de Poltava, a l’est d’Ucraïna, on atendrà 8.600 persones desplaçades internes per la guerra, el 65% d’elles dones i nenes. Treballarem al costat del Bureau of gender strategy and budgeting (Gender Bureau), l’equip del qual sobre el terreny prioritzarà el repartiment de paquets nutricionals per a menors, kits de dignitat específics per a dones, incloent kits d’higiene i de protecció Covid-19. També mantes i roba d’abric per a les persones més vulnerables davant les temperatures hivernals de la zona. Més d’un milió persones han sortit ja d’Ucraïna i necessiten atenció urgent.

7 de març. Surt el tercer enviament des d’ALH a València. Després d’una nova sol·licitud de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, el nostre equip de Logística Humanitària prepara un nou subministrament per a Ucraïna compost de 4 pallets i gairebé 900 quilos, destaquen els medicaments antibiòtics i material sanitari com a benes israelianes, torniquets i agents hemostàtics, per a facilitar la coagulació.

Apotecaris Solidaris recomana a la ciutadania no fer recollides de medicaments Davant la creixent ona de solidaritat, Apotecaris Solidaris fa una crida a la ciutadania perquè no es realitzin recollides de medicaments que hagin sortit del canal farmacèutic i que no compleixin les normes europees de qualitat.

D’acord amb les recomanacions de l’OMS i a la legislació vigent, els medicaments donats han de tenir les mateixes garanties de qualitat, seguretat i eficàcia que aquells comercialitzats al nostre país. No hem d’enviar el que volem, sinó el que es necessita. En situacions d’emergència, com la present guerra a Ucraïna, es genera una resposta solidària per part de la ciutadania que cal saber canalitzar de la forma adequada per a una eficient i correcta gestió dels recursos.

Cinc claus per a la correcta donació de medicaments:

  1. Les donacions de medicaments han d’estar basades en les necessitats de salut de la població receptora.
  2. Els medicaments han d’estar aprovats al país receptor per al seu ús clínic i han de figurar en la llista nacional de medicaments essencials. Han de provenir d’una font fidedigna i ajustar-se a les normes de qualitat, tant del país donant, com del país receptor.
  3. Les donacions de medicaments no poden incloure aquells que hagin sortit del circuit farmacèutic, això és, hagin estat prescrits a altres malalts i més tard retornats (per exemple, a les oficines de farmàcia), ni daus com a mostres gratuïtes a professionals de salut.
  4. Els medicaments han de tenir una data de caducitat superior als quinze mesos i estar etiquetats en un idioma fàcilment comprensible pels professionals de salut del país receptor.
  5. Els enviaments de medicaments han de complir amb la reglamentació internacional de transport de mercaderies i han d’anar acompanyats de la corresponent autorització d’exportació emesa per l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS).

 

Des d’Apotecaris Solidaris agraïm la immensa solidaritat de tots els farmacèutics i us animem a continuar contribuint per a pal·liar aquesta trista situació.

 

Donacions Solidàries amb Ucraïna

 

ES86-2100-8634-2702-0000-8067

 

Més informació en: www.apotecarissolidaris.org

 

Cap comentari

En aquest moment el formulari de comentaris està tancat.

FES-TE SOCI

Nom i llinatges
Adreça
Població
C.P
Data de Naixament
DNI
Telèfon
E-mail

QUOTA SOCI

Import quota total (anual)
Forma de pagament

DOMICILIACIÓ

Nom i llinatges del titular
Banc o caixa
Número de compta bancaria (IBAN)