XI JORNADA DE COOPERACIÓ SANITÀRIA DE LES ILLES BALEARS

Palma, 9 de maig de 2024. La detecció precoç i la resposta integral a les malalties tropicals desateses, com la malaltia de Chagas, han estat els temes centrals de la XI Jornada de Cooperació Sanitària de les Illes Balears, organitzada per Apotecaris Solidaris, celebrada el dijous 9 de maig a Palma. A la jornada hi van participar la presidenta d’Apotecaris Solidaris, Cristina Mataró, i l’oficial mèdic responsable del programa de control de la malaltia de Chagas del Departament de Control de Malalties Tropicals Desateses de l’Organització Mundial de la Salut, Pedro Albajar. L’esdeveniment va comptar amb l’assistència de més de vuitanta persones dels col·lectius farmacèutics, socials i humanitaris de les Illes Balears. Volem agrair la presència dels presidents del Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears i la Cooperativa d’Apotecaris, i les seves juntes respectives, així com representants de Farmamundi, Dentistas sobre Ruedas, Amigos de Buba, Asociación Proyecto Paraguay, Balcat, diversos instituts d’educació secundària i altres entitats.

Cristina Mataró va recalcar el paper fonamental dels farmacèutics comunitaris de les Illes Balears en la detecció i prevenció de malalties. Durant aquests 25 anys, Apotecaris Solidaris ha dut a terme projectes de cooperació internacional per a la prevenció i tractament de la malaltia de Chagas a Cochabamba (Bolívia) i ha realitzat tasques de sensibilització a escoles i instituts amb el projecte «Medicaments que curen», incloent-hi un joc de rol on les malalties desateses tenen un paper fonamental.

Pedro Albajar va impartir la conferència «Salut planetària i malalties tropicals desateses: indicadors i dianes d’intervenció». Va explicar que la malaltia de Chagas, una malaltia tropical desatesa, ha travessat fronteres i ara està present en 44 països. Espanya és el país amb més casos a Europa. Recentment es va presentar el llibre «Salut Planetària», que inclou un pla d’acció i un capítol dedicat a l’educació.

Albajar va destacar que l’escalfament global afecta tot el planeta, amb la Xina, els EUA, l’Índia i la Unió Europea com a principals emissors de CO2. Segons ell, hi ha nou línies vermelles que la humanitat no pot superar per sobreviure, però sis d’aquestes ja s’han sobrepassat en els darrers quinze anys:

  1. Canvi climàtic
  2. Integritat de la biosfera
  3. Cicle del nitrogen
  4. Utilització del sòl
  5. Cicle de l’aigua
  6. Productes químics sintètics
  7. Acidificació de l’aigua dels oceans
  8. Partícules a l’atmosfera
  9. Capa d’ozó (l’única que no ha empitjorat)

Les temperatures i els incendis a l’Amazònia han augmentat, i es preveu que la regió pot entrar en col·lapse cap al 2050, transformant-se en un emissor de gasos d’efecte hivernacle. Aquesta situació afecta també la prevalença de malalties com el dengue, la malària i el còlera. Un metaanàlisi de 3000 estudis ha identificat els factors determinants de la transformació de les malalties infeccioses, amb el canvi climàtic, la pèrdua d’hàbitats i la pol·lució com a impactes significatius, mentre que la urbanització no augmenta el risc d’infecció.

La pandèmia de la COVID-19 ha demostrat la necessitat d’un marc cooperatiu global per afrontar futures pandèmies. Albajar va destacar que la història humana mostra que no eliminem escenaris, sinó que els afegim, creant un món més complex. L’augment exponencial dels canvis implica que no assolirem els objectius previstos per al 2030, però seguim intentant-ho.

La salut planetària és la salut de la civilització humana en relació amb el sistema natural del qual depèn. Les malalties tropicals desateses són un indicador de pobresa i de cobertura sanitària insuficient. La malaltia de Chagas necessita verificacions en diversos àmbits per a la seva eliminació, incloent-hi la transmissió vectorial, transfusional i congènita.

Pedro Albajar va destacar que les ONG, com Apotecaris Solidaris, juguen un paper crucial en aquest àmbit, treballant amb una visió planetària i utilitzant la tecnologia digital i la biotecnologia per millorar la detecció i el tractament. La digitalització permet la monitorització, la formació de professionals de la salut i la millora de la comunicació.

A més, la població mundial està envellint, cosa que comporta un augment de la coinfecció i la comorbilitat. Hem de recuperar espais naturals i adoptar una perspectiva de «Natura Positiva» per afrontar els reptes globals. Segons Albajar, vivim en un món més complex i accelerat que fa deu anys. La col·laboració entre tots els actors és essencial per assolir una salut planetària i garantir la salut de les poblacions desateses. La intersectorialitat i la utilització d’instruments digitals són clau per abordar aquests desafiaments.

En acabar la seva dissertació, va tenir lloc un dels moments més emotius de la jornada quan Cristina Mataró Tomás, presidenta d’Apotecaris Solidaris, va fer entrega d’una distinció a Jorge Muñoz, pediatre cooperant que ha col·laborat amb diverses ONG, com Ajuda al Txad, Dentistas sobre Ruedas i Projecte Paraguay. A continuació, Cristina Mataró va tancar oficialment la jornada.

La jornada va comptar amb el suport de la Cooperativa d’Apotecaris, el Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears i Caixabank. Posteriorment, va tenir lloc un sopar solidari al Rodeo Grill (Mercat d’Olivar), amb la participació de més de 60 persones.

 

Moltes gràcies per la vostra assistència i col·laboració.

 

Cap comentari

En aquest moment el formulari de comentaris està tancat.

FES-TE SOCI

Nom i llinatges
Adreça
Població
C.P
Data de Naixament
DNI
Telèfon
E-mail

QUOTA SOCI

Import quota total (anual)
Forma de pagament

DOMICILIACIÓ

Nom i llinatges del titular
Banc o caixa
Número de compta bancaria (IBAN)