07 Nov PROGRAMA CRIBATGE DE LA MALALTIA DE CHAGAS A LES ILLES BALEARS
La malaltia de Chagas (MC) és una malaltia potencialment mortal causada pel paràsit protozou Trypanosoma cruzi. Originalment endèmica a Llatinoamèrica, els moviments migratoris i els viatges internacionals han estès aquesta malaltia a àrees no endèmiques com Europa. La MC pot causar afectacions cardíaques, digestives i, menys freqüentment, del sistema nerviós central o perifèric. El cribratge de la MC durant la gestació dins del Programa de Cribratge Prenatal d’Infeccions té com a objectiu detectar, diagnosticar, tractar i fer seguiment de la malaltia per millorar el pronòstic tant de la mare com del nounat, evitant la transmissió vertical.
Actualment, existeixen dos fàrmacs disponibles per al tractament de la MC: el benznidazol i el nifurtimox. El tractament precoç és clau, ja que la seva eficàcia disminueix amb el temps d’infecció.
El programa de cribratge de la MC a les Illes Balears ha de ser un programa organitzat que impliqui la coordinació de diverses unitats sanitàries. Per primera vegada a nivell nacional, s’ha establert un treball en xarxa entre els diferents actors que formen part del projecte, cosa que pot ser la base per a qualsevol actuació futura amb altres malalties infeccioses.
S’ha creat un grup de treball que inclou:
Direcció General de Salut Pública, Hospital Universitari Son Espases, Unitat de Malalties Infeccioses de l’HUSE, SUAP Escola Graduada, Banc de Sang, Comares, Col·legi Oficial de Farmacèutics, Apotecaris Solidaris i Metges d’Atenció Primària.
Aquest grup de treball assegura la coordinació i participació de professionals sanitaris de diverses disciplines i institucions per a la planificació, coordinació, desenvolupament i avaluació del programa. El sistema de recollida de dades permetrà la traçabilitat de la població diana i l’avaluació dels resultats, facilitant la presa de decisions estratègiques i la millora contínua del programa.
En aquest moment el formulari de comentaris està tancat.